Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2011 12:57 - За Блога на Иво Инджев, Медиапул, шистовия газ, и за българските политици крачещи винаги “В крак с времето” .
Автор: stamatovia Категория: Новини   
Прочетен: 12057 Коментари: 12 Гласове:
3

Последна промяна: 02.04.2013 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Сигурно си спомняте боядисването на паметника на съветската армия преди няколко месеца. Тогава аз погледнах на това събитие повече от към забавната му страна, но с времето си дадох сметка че няма по-добра алегория за българския тъй наречен преход, за олицетворяващата го олигархия и за нейните слуги. Те са точно като  статуите, превърнали се с малко боя за една нощ от политкомисари в Батман, Жокера или Капитан Америка, и разбира се останали си с все същите чугунени кухи глави, пълни със все същия застоял въздух и плесен, запазили изцяло основните си качества: некомпетентни, нагли, алчни, не много умни но пък много крадливи предатели, винаги готови да продадат България.

 Във всъщност прекия повод да пиша този блог са няколко публикации на журналисти обслужващи политическата олигархия, по темата която ме вълнува особено напоследък – престъпната  идея на правителството за добив на шистов газ. И тъй като самите политици не говорят по тази тема ще се спра върху написаното от техните клакьори.

 Първата публикация, на която попаднах в сайта  Медиапул е от края на лятото на 2011г. и е базирана на “умотворенията” на някой си Илиян Василев (бивш посланик в Русия). Интересното е че същия този Илиян Василев е бил на висока номенклатурна позиция по времето на Тодор Живков и освен това е сътрудник на комунистическата "Държавна сигурност"

Статията вероятно претендира за някакъв експертен анализ защото съдържа някакъв неграмотен опит за обяснение на технологията на хидравличното разбиване, както и икономически оценки за рентабилността на процеса, които обаче са до такава степен некомпетентни че не мисля да се спирам на тях. Все пак ще спомена един истински бисер,  който чудесно би паснал на рубриката “Малкия коментар” на БТВ. В качеството на аргумент за безопасността на технологията за добив на шистов газ, този самобитен ум е написал (и то съвсем сериозно) че в процентно отношение химикалите разтворени във водата за хидравличното разбиване са по-малко от тези в плувен басейн и за това технологията е безопасна.  Е, ако и химикалите бяха същите…… Но едва ли има смисъл да се задълбавам в разсъжденията на един объркан възрастен човек, имал самочувствието да създаде някакъв черноморски “мозъчен” тръст,  но явно не правещ разлика между безвредната хлорна вар използвана в плувните басейни и силно токсичните канцерогени, използвани при добива на шистов газ. За неговата, притежаваща доста странна форма глава, всичко си е химикал в крайна сметка. 

Все пак:
Само за един единствен хидравличен удар се използват 19 тона силно токсични химикали, от около 400 тона химикали общо. Така  огромно количество вода става мъртва за винаги.

От друга страна защо да отричаме правото на хората с ограничени умствени възможности да си създават мозъчни тръстове? Нима те нямат мозък? Имат разбира се, може да не е много но имат. Във всеки случай обаче е особено неприятно когато такива  "експерти" определят енергйната политика на страната.

В блога си Иво Инджев http://www.forumat-bg.com/images/stories/_Ifandiev/046/Y-2.jpg който явно си е дал сметка че е напълно некомпетентен по въпроса, се е опитал все пак да се отчете с два блога първия от средата на миналата година в който се е опитал да  осмее “назадничавите” българи, които не искат да възприемат този “чудесен шанс” за “енергийна независимост”  - шистовия газ.Втория му блог по темата е от преди около седмица и във същността си не се различава особено от първия - тъп виц съпроводен  с наивни опити за внушение. Плоското чувство за хумор на Инджев не е толкова интересно, освен ако не се превивате от неудържим смях когато прочетете, използваното още в един стар виц от преди поне 30 години, име на измислено село - Горно Нанадолнище, или харесвате тъпи вицове за милиционери. По скоро е интересно как сина на комунисти от висшата номенклатура и доносника на комунистическата Държавна сигурност Иво Инджев разбира дясното към което има невероятната наглост да твърди че принадлежи, а го разбира точно по същия начин по който на времето е разбирал комунизма – до 1989 всичко което е идвало от великия Съветски съюз е било винаги вярно и правилно, както сега всичко идващо по някакъв начин от САЩ е винаги вярно и правилно.

Та същите хора които неуморно са обяснявали колко е хубаво да сме съветска колония или република, сега ни обясняват колко ще ни е добре да сме някаква територия в която да се разпореждат добивни корпорации от Северна Америка.
Във същност главното което винаги са се опитвали да ни внушат комунистите а и сега пребоядисаните им уж десни другари е национален нихилизъм.

Аз мисля че тази групичка се дели на две: фанатизирани тъпаци и добре платени от добивните корпорации предатели
. Едно от нещата към което изпитвам най-дълбоко отвращение и презрение е фанатизма. Фанатиците си приличат много и във същността си са еднакви независимо дали са комунисти, религиозни фундаменталисти или някакви други "исти". Най важната черта на фанатика е че той е неграмотен по дадена тема но е готов да защитава до смърт мнението на някой друг по нея. Аз съм напълно сигурен че ако  покажа на тукашните газови фанатици технологичната схема на производство на шистов газ и схема на инсталацията на парното в някой блок те няма да са в състояние да определят коя схема за какво се отнася. Но пък ще имат мнение ако разбира се им е спуснато от някъде и ще са готови да го отстояват до край.
    За мен е направо поразително че има хора които вярват например на доносниците на комунистическата  "ДС", кой знае защо в момента минаващи за десни, Василев и Хиновски които са написали един памфлет  (преди около две седмици) в който твърдят че химикалите използвани за добива на шистов газ се използвали в хранително вкусовата промишленост. Това щеше да е просто смешно и щеше да изглежда като някакъв забавен пример за патологична невъзможност за възприемане на реалността ако над България не тегнеше реалната заплаха тази кошмарна технология да бъде приложена и тук.
   След публикуването като официален държавен документ  на 14 април 2011 от отдела по енергетика към “Камарата на представителите на САЩ” на химикалите които  се използват при добива на шистов газ и количествените данни за използването им в отделните находища, за целия свят стана ясно че за този процес се използват тонове силно токсични и канцерогенни химикали. За целия свят да, за местните (няма как да ги нарека български) фанатици газфундаменталисти не.Между другото ако сте следили хронологията на събитията сигурно сте забелязали че закона забраняващ добива на шистов газ във Франция беше гласуван окончателно две седмии след 14 Април 2011 та сигурно французите са се убедили в нещо. 

  Другата част от тези които се борят със зъби и нокти да прокарат  безумното решение за добив на шистов газ са добре платени лобисти на добивните корпорации и това много добре си личи в начина по който  подхождат към протестиращите срещу шистовия газ. Понеже хората изхождат за мотивацията на другите по собствените си модели на поведение, тези платени лобисти не могат да възприемат че някой може да се бори за някаква кауза без да му се плаща за това.

 Но цялата  групичка е единна в едно отношение .Тъй като нямат никакви що годе разумни аргументи с които да подкрепят добива на шистов газ (той е икономически неизгоден и вреден), прибягват точно до първосигналното и стадното в хората като повтарят като прескачаща грамофонна плоча че всеки който е против добива на шистов газ е платен агент на Кремъл. Логиката им е съвсем същата като в стария виц за рибките.  Който не обича рибките е  педераст.

Точно за това особено ме дразни опита  безумната идея за добив на шистов газ да се представя като някаква “дясна” алтернатива на руското енергийно влияние, и непрекъснатото лансиране от страна на лицето Трайчо Трайков на тезата че всички противници на този добив са комунисти или руски агенти. Очевидно е че това твърдение е една нескопосана, груба лъжа. Достатъчно е човек да си зададе няколко съвсем прости въпроси, като например: Защо в по голямата част от Европа изобщо дори не се отваря дума за такъв добив при положение че шистови скали има буквално навсякъде?

Щатите Ню-Йорк Ню-Джърси, Северна Каролина, и държавите Франция, Австралия, Англия и ЮАР, който забраниха със закон или наложиха мораториум върху добива на шистов газ от комунисти ли се управляват? И в крайна сметка защо да не се запитаме кой във същност е комунист: Саркози чиято партия "Union de mouvement populaire"  с мнозинството си във френския сенат прокара закон забраняващ сондажите за шистов газ и  квалифициращ ги като престъпление наказващо се със затвор или нашите политици, които в голямата си част са членували в БКП преди промените.

Ще разрешим ли земята  която нашите деди са отвоювали  под славните знамена с надпис "За България Свобода или смърт" и са платили с кръвта си  да бъде отровена и унищожена от  няколко нагли крадливи предатели които  в момента управляват  като някакъв окупационен корпус.












Гласувай:
5



1. анонимен - аз съм завършил нефт и газ
10.09.2011 15:52
и проучвателно сондиране. и цял живот това съм работил.
само фризьорка може компетентно като Вас, да говори за химикали. и пиян водопроводчик за мегаопасен хидравличен удар, съобразно бирите, които е изпил.
моля Ви, толкова ли не можете да стоплите, че тая дъвка Идеал, ни я пробутват, съмнителни екологични дистребутори, които трудно различават лайно от торта, или пишман душици, плод на хидравличен удар, при коитуса, при който са изпуснати.
тук става въпрос за много пари, нормално е да пуснат шистоверсия "На всеки километър".
Щом има зрители.
цитирай
2. stamatovia - Нито сте завършил "нефт и газ" нито разбирате нещо от темата. В България технологията "Хидравлично разбиване" НЕ Е БИЛА ИЗПОЛЗВАНА
11.09.2011 08:05
Много се радвам че сте написал този коментар защото много точно илюстрира нещата за които говоря, това са точно същите глупости тип Иво Инджев, вие нямате каквито и да било смислени доводи и единственото което използвате в качеството на аргумент е любимия ви "На всеки километър". Колкото до фризьорката, вашето ниво на мислене е точно такова, докато речникът ви е близък по скоро до този на пияния водопроводчик. Аз наистина не съм геолог но имам две магистърски степени: инженерна и икономическа. В момента правя и PhD по инженерната си специалност. Всичко което съм написал за процеса на хидравличното разбиване е напълно точно и проверено, но оставете това. Тази технология е забранена в половин Европа дори в няколко държави в Африка, в няколко Щата на САЩ и над петдесет окръга в различни щати. Ако имате някакъв мозък си задайте въпроса защо. В самите САЩ вече има много протести от хора близо до чиято собственост се правят такива сондажи. Докато проучвах въпроса, аз се запознах с американци които не могат да използват вода от кладенците си защото е в буквалния смисъл на думата отровна. На практика нещата са доста по страшни от това което може да се види във филма "Газленд". Най голямата част от информацията за последствията на технологията "Хидравлично разбиване" съм получил точно от хора които са директно пострадали от такъв добив. Мога да кажа че се сприятелих с някои от тях. В момента тяхната собственост не струва нищо защото никой не иска да живее там където се добива шистов газ и повечето от тях нямат достатъчно пари да се преместят. Така че реалността на този добив е много по ужасна от това което може да се прочете или напише. Не мога да разбера обаче гьотферени като вас. Вие със сигурност няма да получите никакви облаги ако "Шеврон" съсипе Добруджа сигурен съм че нямате никакво образование и не разбирате нищо от темата но въпреки всичко сте запален привърженик на нещо от което нямате никаква представа. Вие вероятно се смятате за "десен" а разсъждавате точно като овца принадлежаща към стадо. Дясното обаче се състои от мислещи индивиди. Не от такива като вас.
цитирай
3. pevetsa - ЗА МЕН Е ЧЕСТ!
18.09.2011 12:31
ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА СПРЕМ ШИСТОВИЯТ АД, И СПАСИМ ЗЛАТНА ДОБРУДЖА, И БЪЛГАРИЯ ДА СПАСИМ, ЗАРАДИ ДЕЦАТА НИ!
цитирай
4. stamatovia - И за мен!
18.09.2011 12:53
И аз съм убеден че ще успеем защото каузата е истинска и сърцата ни са чисти.
цитирай
5. sparotok - опасност
18.09.2011 13:37
Искрено се надявам сънародниците ни да осъзнаят голямите рискове, които носи добива на шистов газ...В момента твърде малко хора разбират сериозността на ситуацията.

Поздрави за гражданската позиция!
цитирай
6. pevetsa - ОБЩОНАЦИОНАЛНО ШЕСТВИЕ И ПРОТЕСТ В СОФИЯ ПРОТИВ ШИСТОВИЯ ГАЗ
19.09.2011 18:32
Протестът е съгласуван със Столична община.

Ще се проведе на 8 ОКТОМВРИ 2011 г., от 13.00 ч., в гр. София.

Денят е събота, и това ще позволи хора от цялата страна да се организират и вземат участие в протеста.
...
Програмата предвижда:

СБОРЕН ПУНКТ – пл. "Александър Невски".

Шествието е с начален час 13.00 ч. и има следния

МАРШРУТ:

пл. “Александър Невски” – ул. “Г.С. Раковски” – Министерски съвет на Република България – Президентство – пл. “Народно събрание”

Предвижда се шествието да приключи пред сградата на Парламента, където от 14.30 до 17.00 ч. ще се проведе протестен митинг.

Отправени са покани към режисьора на филма „Газленд” Джош Фокс, както и към представители на няколко международни организации, които да запознаят участниците в протеста с последиците от добива на шистов газ в държавите, в които технологията на хидравличния разрив вече се прилага.

Протестът е граждански, и съответно не могат да бъдат издигани знамена на политически партии.

Нека се съберем всички заедно, за да изискаме от управляващите да забранят проучванията и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване на скалите със закон, както това бе сторено във Франция!

Тъй като дотогава има цял месец, нека не спираме с дейността си и протестите по места, а да се възползваме от тях, за да изразяваме мнението си, и да привличаме възможно повече съмишленици, желаещи да участват в Общонационалния митинг-шествие в столицата.

Нека всички заедно да издигнем гласа си срещу тази доказано опасна технология! Да спасим България и нашите деца!

* * *

Ако желаете да помогнете за организирането на протеста, моля, прочетете следния документ:
http://www.facebook.com/groups/237267752976497/doc/245660375470568/

* * *

ГРУПА ВЪВ ФЕЙСБУК С НАД 21 000 участващи в нея българи - от всички краищана страната и чужбина:


"НИЕ СМЕ ПРОТИВ БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРНОБИЛ - ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ":

https://www.facebook.com/groups/ecobg/



РЕГИОНАЛНИ ГРУПИ:

- София:
https://www.facebook.com/groups/SOFIAvsHydraulicFracturingShaleGasExtraction/

- Варна+Разград: "Чиста България без шистов газ - Варна, Разград": http://www.facebook.com/groups/ecovarna/

- Велико Търново:
https://www.facebook.com/groups/4ista.bg.veliko.tarnovo/

- Пловдив:
http://www.facebook.com/groups/PlovdivEcoBg/

- Силистра:
http://www.facebook.com/groups/nebesenfontan/

- Добрич:
http://www.facebook.com/groups/253971907955813/

- Шумен
https://www.facebook.com/groups/196711253725114/

- Бургас, Сливен, Ямбол:
http://www.facebook.com/groups/ecoburgas/

- Плевен:
http://www.facebook.com/groups/231649176877717/

- Нови пазар:
http://www.facebook.com/groups/186141724784951/

- Стара Загора:
http://www.facebook.com/groups/175553945850052/

- Враца, Монтана, Видин:
https://www.facebook.com/groups/4ista.bg.severozapad/

- Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик:
https://www.facebook.com/groups/4ista.bg.iugozapad/

- Асеновград, Хасково, Кърджали
https://www.facebook.com/groups/256826981017790/

- Русе:
https://www.facebook.com/groups/165730540168684/

цитирай
7. анонимен - Само тази технология ли ни заплашва
24.12.2011 13:04
Съгласем съм ,че алчна и продажна управляваща върхушка не се спира пред превръщането на страната ни в пустиня,но само шистовия газ ли е?Ами плановете за добив на злато и свързаното с това замърсяване с цианиди?Или пък плановете за законови промени развързващи нечистите ръце за още сечи и бетон в най -красивите кътчета на страната за още лифтове ,писти , хотели и пътища?Необходимо е обединяването на протестите и още по-голяма масовост в цялата страна.Защо не вземете да сложите и по-нормално виждащ се код,че този и жива мъка!
цитирай
8. анонимен - ot juli
17.01.2012 00:39
tirani vsue se morite,Ne se gasi tui 6to ne gasne !Taq tikva borisov 6to ne sedne da pro4ete malko istinskata istoria za BALGARIA/ ako moge da 4ete de /
цитирай
9. анонимен - Това е коментарът ми на идиотизма, сътворен от Иво Инджев в неговия блог
24.01.2012 14:21
Г-н Инджев, не ми е понятно защо заставате в такава твърда позиция за добива на шистов газ. Твърдението Ви, че Русия е провокирала масовото недоволство на хората, е меко казано инфантилно и не приляга на един, па макар и бивш, журналист. Това, че безспорно за Русия една забрана за добив на шистов газ в България е добре дошла, е съвсем друга тема. То е същото като например, ако България по някакви причини не може да произведе жито, ще трябва да внася от Русия да речем, което ще е добре дошло за нея.
И не ми цитирайте някакъв си доклад на хора, които имат пряк, и то дебел, интерес от добива на шистов газ. Вие застанахте открито зад едната гледна точка, което е недопустимо. Трябваше обстойно да представите и антитезата и тогава да си правите коментарите.
Г-н Инджев, разбирам, че сте създали този блог, за да ближете раните си, които ви нанесе отварянето на досието ви като агент на ДС. Мислите си, че като постоянно хулите Русия(дебело подчертавам, че аз пет пари не давам за Русия, Путин и който и да е било), ще измиете срама от агентурното си минало. Няма как да стане. Впрочем, аз подозирам, че вие винаги сте били двоен агент. Още от времето, когато сте работили за нашите(а може би и за съветските) тайни служби, май сте заработвали и за американците. От едното място ви спряха парите. Но от второто май не са.
цитирай
10. causes - Коментарът за Иво Инджев е мой
24.01.2012 14:22
Просто не бях се логнал.
цитирай
11. gadfly - ...
18.05.2012 15:12
Ами то каквото и да коментирам, си е казано в постинга. Сега злото е Русия, която е някакъв зелен караконджул и с хищни нокти се опитва да си "присвои" родината ни, която уж много обичаме. И естествено, някой ще ни помага - този път добрите американци с квадратни челюсти и пластмасово-лъскави технологии на "the good guys". Същото като през 1962 или 1941, само ролите са разменени. Но от общество на неграмотници какво да се очаква...
цитирай
12. liubitel - Вероятно са спрели парите
10.06.2013 00:12
Вероятно са спрели парите за Ижо Инджев от всякъде, защото апелираше за спонсорство за блога си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stamatovia
Категория: Новини
Прочетен: 141467
Постинги: 108
Коментари: 57
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031