Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2011 18:31 - Шистовия газ е Магистрала към Ада
Автор: stamatovia Категория: Новини   
Прочетен: 6236 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 18.03.2013 14:18


    Лобистите на добивните корпорации твърдят че би било безотговорно към бъдещите поколения държавата да се откаже от проучванията за шистов газ и милиардите които може да донесе добива му.
     Аз мисля че милиарди няма да има а от друга страна точно отговорността към бъдещите поколения изискват незабавен мораториум и последващ закон за пълната забрана на проучванията за търсене на шистов газ и на добива му.
     Тук ще изложа само факти в тази връзка, за да може всеки да реши сам каква е истината по въпроса. 

        1. Няколко думи за отговорността към бъдещите поколения. Това е официален документ на камарата на представителите на САЩ в който може да намерите списъка с химикалите, които се използват за хидравлично разбиване http://rfflibrary.files.wordpress.com/2011/04/hydraulic-fracturing-report-4-18-11.pdf   . Срещу всеки един химикал в таблицата ще видите номер (колона Chemical Abstract Service Number). Чрез този номер можете да намерите въздействието на този химикал върху човешкото здраве според публикациите на правителствената агенция за опазване на околната среда на САЩ ( EPA  US Environmental Protection Agency  http://www.epa.gov/  ) Да вземем една група от 670 те химикала в тази таблица. Понеже в речта на Борисов пред парламента стана дума за отговорност и бъдещи поколения аз избрах Glycol Ethers  (monomethoxyethanol, monoethoxyethanol, propylene glycol monomethyl ether, ethylene glycol monobuty ether)           

Какво причиняват тези химикали на човешкото здраве според публикация на EPA, която се позовава не на “Болницата на Газпром в Будьоновск” както би му се искало на Трайчо Трайков, а на изследване на  института Джон Хопкинс в Балтимор смятан за един от най престижните медицински институти в света. Та химикалите в незначителни дози причиняват: рак на костния мозък, рак на гениталиите, явяват се изключително силен мутаген предизвикващ уродства при новородени, родителите на които са били изложени на въздействието му, както и стерилитет. За един единствен хидравличен удар се използват няколко килограма от тази група химикали, както можете да видите от количествената справка за групите химикали в документа на  Energy Information Administration (EIA) . Ако приемем че живота на една шахта е около 10 удара при например 20 000 планирани  шахти можете да сметнете че само в земята на Добруджа ще бъдат вкарани десетки тонове само от тези химикали, които чрез водата и земеделската продукция (ако има такава) ще стигнат до всеки в България. Помнете че освен Glycol Ethers в таблицата има още няколко групи химикали - невротоксини които са още по токсични и увреждат мозъка необратимо но понеже Бойко Борисов говореше за бъдещи поколения.....

      2.  Няколко думи за милиардите които  щели дойдат от добива на шистов газ. Първо трябва да се знае че ако в България добивна корпорация например Шеврон, Русгеоком, Дайрект Петролиум, Парк Плейс Енерджи или който и да е започне да добива шистов газ, този газ по закон, ще бъде собственост на добивната корпорация например на Шеврон а не  на България. Шеврон ще има право да го продава по цени които ще определя сам, и които според многократните публични изказвания на шефа на отдел концесии в министерството на икономиката ще са съвсем близки или съпоставими с цените на руския газ използван в момента. Така че за българските потребители на газ печалба от ценова разлика или няма да има или тя ще е незначителна.

            Това което нашата държава ще получава е концесионна такса (тук не може и дума да става за някакви милиарди) таксата ще бъде максимум няколко милиона годишно за държавата и по няколко хиляди лева за общините. За илюстрация - таксите от абсолютно всички раздадени 133 концесии за добив на подземни богатства, от въглища до злато, общо в цяла България за 2010 година са 37,5 милиона лева от които в общинските бюджети за всички общини на чиято територия има такива концесии са влезли общо 11, 2 милиона лева.

         Собствениците на земя няма да получат нищо защото в България собственика на земя няма никакви права върху подземните богатства които са държавна собственост а когато има сключен договор за концесия стават собственост на концесионера (добивната корпорация). През това лято, точно заради добива на шистов газ  мнозинството гласува поправка в закона според която ако една добивна корпорация реши да добива в земя която е ваша собственост тя има право да ви отнеме земята чрез държавата, която да я изкупи от вас, по определена държавна оценка и да я предаде на добивната корпорация. Това е един истински грабеж в духа на най зловещите  сталинистко - ленинистки комунистически традиции.  

     Но да не се отвличаме, ясно е че в крайна сметка собствениците на земи ще изгубят земята и рентите си а арендаторите бизнеса си.

     Аз не виждам изгода от добива на шистов газ за никого в България, освен за определени хора които ще отидат на работа в Шеврон  със заплати от няколко милиона долара годишно, каквато е практиката на добивните корпорации за поощряване на държавни служители сключили изгодни договори с тях. Разбира се това няма как да бъде наречено корупция от гледна точка на буквата на закона. 

     3. Няколко думи за лъжите за проучването. Лобистите се опитват да представят проучването за шистов газ като нещо невинно, като че ли едва ли не добрите самаряни от Шеврон са дошли за да ни направят едно безплатно проучване и да ни подарят няколко милиона долара.

      Такова нещо като проучване без добив няма.

Според Българското законодателство правото на добив се получава автоматично от фирмата който е направила проучването. Така е по закон.

 Чл. 28. Разрешението за търсене и проучване или за проучване дава право на титуляря в границите на предоставената площ :
1. да извършва всички необходими дейности, насочени към откриване на находища на подземни богатства, за които е предоставено разрешението;
2. (изм. - ДВ, бр. 70 от
2008 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г.) да извършва оценка на находища на подземни богатства, за които е предоставено разрешението, включително и чрез добив за технологични изпитвания, като добитите количества за техноложки проби и за технологични изпитвания, утвърдени с работните проекти, могат да бъдат предмет на продажба при условия и по ред, определени в договора за търсене и проучване или за проучване преди получаване на концесия за добив;
3. да заяви в срока на разрешението съгласно изискванията на чл. 21 откритието за търговско с оглед на надлежното му регистриране;
4. да получи по право концесия за добив при условията на чл. 29.


Вижте добре как изглежда едно находище на шистов газ:image

 http://2.bp.blogspot.com/_Cy6oiDXXKQI/TU7eHfZrZTI/AAAAAAAAAGQ/mLj3in_O4nU/s400/JonahBasinphoto03lrg.jpg

 http://2.bp.blogspot.com/-ZjrUErqME1w/TVQiyRqN5DI/AAAAAAAAAG0/gxy-L0rD5iY/s1600/jonah.jpg  

http://1.bp.blogspot.com/-4OdkXcq1QPM/TVQi2J2C9II/AAAAAAAAAG8/3uHA324-i8Q/s400/pinedaleanticline1.jpg 

 http://1.bp.blogspot.com/-SEY35o1o4T4/TVQiw77Z87I/AAAAAAAAAGw/3q0wbri3NH4/s400/eunice.jpg  

 Mожете да потърсите колкото искате чрез ” Google Earth” за да се убедите че всички изглеждат еднакво. Езерцата които виждате са пълни с отработените химикали от хидравличния удар за които стана дума по горе. Тъй като за тази отровена вода не съществува технологична възможност да бъде пречистена, практиката в САЩ, е тези химикали  да бъдат оставяни да се изпаряват като по този начин се разпръскват върху огромни площи и ги отравят. Това ще се прави по съвсем същия начин в България за което е гласувана специална поправка в закона за

 УПРАВЛЕНИЕ НА МИННИТЕ ОТПАДЪЦИ (НОВА - ДВ, БР. 70 ОТ 2008 Г.)

 ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО !!!

 (3) Разпоредбите на този закон не се отнасят за:

2. отпадъците, образувани при дейности по проучване на подземни богатства в континенталния шелф и в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море;
3. инжектирането на води в земните недра, включително и повторното инжектиране на изпомпани подземни води. 

 Каква изненада - хидравличното разбиване. Безкрайно интересно е и от кога (2008) е започнала подготовката на нещата, а ако се заинтересувате можете много лесно да разберете и кои са кадрите работили по въпроса, от къде идват и помнете ми думата мога да се обзаложа и къде ще отидат след няколко години.

За отравянето на подпочвените води вече се каза достатъчно и според досегашната практика в САЩ то е напълно сигурно. За него аз също съм писал подробно в предишните си блогове.

 Какво ще стане с Българската икономика.

    Убеден съм че добива на шистов газ ще предизвика икономически проблеми, екологична катастрофа  и значително обедняване в цялата страна но особено в Североизточна България. Сигурно си задавате въпроса как е възможно в Америка да се говори за ползи за икономиката от добива на шистов газ а тук да се говори за загуби.

      Първо трябва да се знае и че  структурата на Българската икономика, е напълно различна например от тази на САЩ, и освен това погледнете картата на разработвани находища в САЩ - в щатите със силно развито земеделие шистов газ не се добива. За пример мога да дам щата Минесота който е един от най големите земеделски производители и в който няма нито една сонда за шистов газ.  Шистов газ в САЩ се добива само в много слабонаселени неземеделски райони. Освен това печалбата от добива е много съмнителна, особено като се вземат в предвид екологичните щети, така че вече няколко щата наложиха пълна забрана на технологията хидравлично разбиване. Първи направиха това в Ню-Йорк който вероятно е най бизнес ориентираното място в света.

       Второ от този добив Шеврон, Русгеоком или Дайрект Петролиум със сигурност ще печелят но те не са Български компании и печалбата им няма да остане тук. Тя ще направи по богати САЩ, Русия или Канада а не България.

       За България както вече писах печалба не може да има (ако не смятаме няколко милиона долара концесионна такса за печалба) а освен това ще има и сериозно увреждане или дори унищожаване на сектори парите от които остават в България. Земеделските производители са изцяло български физически и юридически лица, същото може да се каже в голяма степен за туристическия бранш. Те са свързани с останалите сектори на Българската икономика и генерирането на печалби в тях води до печалби във всички свързани сектори и обратно крах в тези основни сектори ще доведе до криза във всички свързани директно и индиректно с тях. Земята която правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов желаят да унищожат осигурява над 60% от Българското земеделие  (Добруджа) и голяма част от приходите от туризъм (Северното Черноморие)

     Не знам как и дали изобщо правителството  си представя съвместното съществуване на селско стопанско производство и туризъм с добива на шистов газ. Поне аз, някак си не си представям немски, английски или каквито и да било туристи които идват до България за да се тровят, или  комбайни които да сноват  жънейки около ями със силно токсични химикали.

     Във същност когато  в началото на този блог писах че милиарди няма да има не бях съвсем точен, защото ако изобщо някога стане технологично възможно почистването на екологичните поражения то ще струва стотици милиарди. Ако сумата ви се вижда голяма мога да ви цитирам доказаните загуби от поражения на околната среда в Еквадор които са 8,7 милиарда долара само от едно проучване извършемо от същата тази фирма - Шеврон, а в България се планира широкомащабен добив.

  Та така, опитах се да не проявявам емоции и да цитирам само факти които можете да проверите. Целия този ад не се случил и няма да се случи ако се борим с цялото си сърце за земята от която всички сме част, и за която безброй българи са платили с кръвта си. Сега е дошъл нашия ред да защитим земята си.

 Аз смятам себе си за дясно мислещ и не съм спрял да надявам за появата на автентична дясна партия (от типа на ХДС или Баварския ХСС  в Германия), която да представлява милионите български избиратели които мислят като мен.

Така или иначе очевидно е че Синята Коалиция не е автентична десна партия а неделима част от пост комунистическата корумпирана олигархия, която води началото си от БКП така че анти Българската им позиция не трябва да буди учудване. Предателството никога не може да бъде извинено или простено. Няма как да простим на тези които продават родината ни за 30 сребърника (Шеврон даде 30 милиона за да получи право да проучва за нефт и газ, и като че ли в числото има някаква символика).








Гласувай:
3



1. podvodni - Ами избрахте си го - носете си пос...
29.11.2011 18:46
Ами избрахте си го - носете си последиците. В продължение на 2 години ви казвахме, че ГЕРБ е бедствие за България, ама Вие не та не, Б.Б. е пич. Вярно, пич е, само че пика клекнал.
цитирай
2. stamatovia - Никога даже не ми е минавало през ум да гласувам за ГЕРБ
29.11.2011 18:54
Никога даже не ми е минавало през ум да гласувам за ГЕРБ
цитирай
3. nagodi62 - Шистовият газ - поредният як тукат в ...
29.11.2011 18:59
Шистовият газ - поредният як тукат в диафрагмата на България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stamatovia
Категория: Новини
Прочетен: 141466
Постинги: 108
Коментари: 57
Гласове: 96
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031